Sjekk føflekkene dine! 


Etter å ha mistet ekskjæresten min på grunn av føflekkreft, hadde jeg sommerfugler i magen og kjente på alvoret da jeg gikk for å sjekke føflekkene mine i dag. Beskjeden fra legen var at ingen av mine føflekker er farlige. Det er verdt å feire med et glass champis. 

Å sjekke føflekkene dine går fort og er helt smertefritt. Har du ikke gjort det, få legen din til å se på dem, så du vet om det er noen du må følge med på, eller eventuelt ta bort. 

For ganske nøyaktig ti år siden la jeg merke til en av føflekkene kjæresten min hadde på ryggen og ba han instendig om å sjekke den. Dessverre tok det en god stund før han gjorde det. Det viste seg at han hadde føflekkreft og etter et år viste det seg at den hadde spredd seg og ikke kunne behandles. Føflekkreft er en aggressiv kreftform som ikke er lett å behandle hvis den sprer seg. Jeg har grublet mye på hva som kunne vært annerledes om jeg hadde dobbeltsjekket at han faktisk gikk til legen med den føflekken jeg reagerte på den gangen. 

Med denne erfaringen og flere tilfeller av ulike typer kreft i min nærmeste familie, var jeg ekstra spent da jeg var hos legen i dag for å sjekke føflekkene mine og ta bort to som sitter slik at de lett blir irritert av klærne. Grunnen til at jeg har vært litt ekstra oppmerksom på føflekker tidligere, er at jeg har lys hud og lett blir solbrent, noe som er en risikofaktor. Det var deilig å høre at ingen av mine føflekker er i risikosonen. Dermed er det bare å fortsette med å være flink til å bruke solfaktor og følge med på eventuelle forandringer i huden.

Her kan du lese mer om hvordan du bør sjekke dine føflekker. (Kreftforeningen)
Med et par sting som svir her og der, er jeg mest av alt lettet over at jeg kan slappe av. Nyt sommeren og husk solfaktor ! 

XOXO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *